Hvordan slutte å drikke?
Hvordan slutte å drikke?
Er du eller noen du kjenner i en situasjon der det føles som om alkohol kanskje er et problem eller begynner å bli det? Trenger du hjelp til å slutte å drikke? Har du et rusproblem?
Hvordan slutte å drikke?
Er du eller noen du kjenner i en situasjon der det føles som om alkohol kanskje er et problem eller begynner å bli det? Trenger du hjelp til å slutte å drikke? Har du et rusproblem?
Alkohol er et kulturelt akseptert rusmiddel og det mest brukte i Norge. For mange er ikke alkohol et problem. Samtidig vet vi at det er mange som opplever at det er vanskelig å slutte når de først har begynt.
Det kan være mange grunner til å begrense alkoholinntak eller å slutte helt med å drikke. For noen går det ut over jobbsituasjonen og det vil være kritisk å slutte for å beholde jobben.
For andre kan det ha mye med familie og venner sin frustrasjon å gjøre. Det er ikke bare psyken og den fysiske helsen alkoholmisbruk går ut over. Økonomisk sett kan det også blir en stor utfordring til slutt.
Ønsker du å slutte å drikke eller begrense alkoholforbruket ditt? Under er fem gode råd om hvordan du skal slutte å drikke:
Motivasjon
Motivasjon
Begynn med hvorfor, ikke hvordan! Det er ikke en enkel sak å finne ut hvordan man skal slutte å drikke, men motivasjon er en stor del av det. For å klare å legge fra seg en vane eller et misbruk, må man kjenne på sin egen motivasjon; hvilken fordeler ser du ved å slutte å drikke og hvilke ulemper? Fokuser på alt det gode du ser og skriv gjerne en liste over alt du ser på som positivt. Legg til nye punkt når du ser nye perspektiver og bruk listen til å motivere deg selv!
Si nei til drikkepress!
Si nei til drikkepress!
Alkohol har en betydelig rolle i manges sosiale liv. Det er derfor viktig å lære seg å si nei med en tydelig stemme. Uten å nøle. Kom med forslag til hyggelige aktiviteter som ikke innebærer alkohol. Kanskje du og vennene dine kan møtes for en kaffe, gå på kino, eller ta en tur ut i marka?
Er drikkepress en stor utfordring er det mulig å være sjåfør for kvelden, si man skal opp tidlig og har et viktig møte, eller rett og slett ikke forklare det men drikk noe som ser ut som en drink for å slippe mas. Alle barer og restauranter har alkoholfrie alternativer som f.eks. ingefærøl uten alkohol og lettøl.
Planlegg
Planlegg
Det er koselig å møte venner til middag, men mange kan føle på et drikkepress. For å håndtere det på best mulig måte kan det være nyttig å ha en tydelig plan om hva du vil ha å drikke; “Har dere Farris? Ikke? Da tar jeg isvann” . Med en tydelig plan er det lettere å stå imot andres forventning til at du skulle tatt “bare ett glass vin” til maten.
Det er ikke alle som forstår at det ene glasset betyr at du ikke kan stoppe og får tenning, og det kan man heller ikke forvente. Sier du at du ikke skal drikke så er det er bedre å holde deg helt unna for kvelden enn å prøve deg på ett glass. Dette vil automatisk gjøre drikkepresset mindre fordi det ene glasset ikke blir til “Kom igjen ta et til”.
Ikke glem at alle skjenkesteder er lovpålagt å ha et godt utvalg alkoholfri drikke, så her er det bare å stå på krava!
Bytt miljø
Bytt miljø
Mangel på forståelse fra dem rundt deg kan gjøre situasjonen altfor krevende. Hvordan skal du slutte å drikke når vennene dine alltid har noe i glasset når dere møtes? Det kan det være lurt å finne alternative omgangskretser som har andre interesser om dette er et stort problem. Idrettsmiljøer, menigheter og turforeninger er eksempler på steder folk møtes uten å innta alkohol. Benytt mulighetene til å danne kontakter med andre som ikke drikker i sosiale lag. Man kan jo møtes fast til en koselig alkoholfri aktivitet? Sammen er vi sterkere!
Fokuser på fordelene
Fokuser på fordelene
Selv om det kan være vanskelig å komme i gang er det er mange fordeler ved å legge vekk alkoholen!
-
Du vil ha bedre kvalitet på søvnen vil du på kort sikt raskt føle deg mindre sliten og trøtt.
-
Det vil være lettere å holde vekten i balanse.
-
Det er også en tydelig sammenheng mellom mental helse og alkoholkonsum. Depresjoner kan bli trigget av konsumet og bakrus kan få deg som allerede føler deg langt nede, til å føle enda mer tristesse.
-
Bakrus gjør oss mer engstelige, og for mange kan dette “sitte i” i flere dager. Ved å slutte å drikke vil man på lang sikt legge til rette for en bedre mental helse.
-
Alkoholkonsum kan ha en negativ innflytelse på både dømmekraft og oppførsel. Slutt før du mister kontakten med alle som står deg nær. Har du allerede mistet noen vennskap eller familierelasjoner kan disse gjenopptas når du har klart å slutte.
Få hjelp
Få hjelp
Ved å søke hjelp til å slutte å drikke, kan du få mer kontroll på deg selv og din oppførsel.
Vi vet at det ikke er lett. Trenger du hjelp til å slutte? Vi er her for å hjelpe de som ikke klarer dette selv. P22 er en telefon unna med gode råd og hjelpemidler til deg som ikke får det helt til. Ring oss og hør hva vi kan hjelpe med!
Har du et rusproblem?
Har du et rusproblem?
Sliter du med medikamentmisbruk / medikamentavhengighet, bruker illegale rusmidler eller har alkoholproblemer? Å søke hjelp er ikke et svakhetstegn, det er et sunnhetstegn. Å tak tak i livet og bli rusfri er i bunn og grunn en kjærlighetshandling mot deg selv og dine nærmeste!
Har du et rusproblem?
Sliter du med medikamentmisbruk / medikamentavhengighet, bruker illegale rusmidler eller har alkoholproblemer? Å søke hjelp er ikke et svakhetstegn, det er et sunnhetstegn. Å tak tak i livet og bli rusfri er i bunn og grunn en kjærlighetshandling mot deg selv og dine nærmeste!
Er du usikker på om du har et rusproblem? Sjekk faresignalene ved å se hvor mange av disse kriteriene som gjelder deg:
- Tilbakevendende bruk av større mengder, eventuelt over lengre perioder, enn du hadde tenkt.
- Tilbakevendende bruk i situasjoner hvor bruken er skadelig eller farlig for deg.
- Fortsatt bruk tross vedvarende eller tilbakevendende bruksrelaterte sosiale eller mellommenneskelige problemer.
- Du har utviklet et sug etter rusmiddelet.
- Du har abstinenssymptomer ved redusert bruk.
- Du må øke dosen etter hvert for å få samme virkning som før (toleranseutvikling).
- Tilbakevendende bruk som går ut over andre forventninger og oppgaver du har.
- Vedvarende vanskeligheter med å redusere bruken eller slutte helt, til tross for at du ønsker dette.
- Du bruker mye tid og penger på å skaffe deg stoffet.
- Bruken din fortrenger andre goder og aktiviteter.
- Bruken din skjer på tross av fysiske og/eller psykiske skadevirkninger.
Rusavhengighet foreligger når minst 6 av disse 11 kriteriene gjelder, og har vært til stede det siste året. Måten rusmiddelet brukes på, vil være av stor betydning for risikoen for utvikling av avhengighet. Inntaksmåter som medfører kraftig rus (drikking på styrten, intravenøst inntak fremfor røyking, røyking fremfor inntak gjennom munnen) vil øke risikoen for avhengighetsutvikling. Positive omstendigheter knyttet til rusmiddelbruken og psykososiale forhold som øker sjansen for hyppig bruk, gir lettere avhengighet.
Har du i første rekke et alkoholproblem?
Mange med et (alvorlig) alkoholproblem benekter situasjonen de er i. Bortforklaringene kan være mange. Noen faresignaler kan være: Du har alkohol innen rekkevidde til enhver tid. Du klarer ikke å stoppe å drikke selv om du blir beruset. Du er i dårlig form om morgenen etter alkoholinntak kvelden før.
I Norge er “helgefylla” eller sporadisk stordrikking utbredt, og defineres som typisk 5 enheter alkohol for menn og 4 for kvinner innenfor ca 2 timer. Fem eller flere slike episoder siste måned defineres som tungt alkoholkonsum, og faren for å utvikle en alvorlig rusavhengighet er stor.
- Hva er egentlig rusmiddelavhengighet? | Thomas Clausen | Helge Waal | Jørg Mørland, Aftenposten 16.07.2017
- DSM-6 diagnosesystem
- The National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA – USA)
- The Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA – USA)